(ZREALIZOWANE) ZAPROSZENIE do wzięcia udziału w projekcie DORÓWNAĆ KROKU!

Fundacja na Rzecz Osób Niewidomych i Słabowidzących VEGA, ogłasza Z DNIEM 10.06.2013 roku nabór na zajęcia rekreacyjno-szkoleniowe w ramach realizacji zadania publicznego AKTYWIZACJA OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH – DORÓWNAĆ KROKU.

Herb województwa świętokrzyskiegoZadanie współfinansowane jest ze środków Wojewody Świętokrzyskiego.

Oferta obejmuje zajęcia warsztatowe z obsługi specjalistycznych urządzeń dedykowanych osobom niewidomym i słabowidzącym, zajęcia z komunikacji międzyludzkiej, ćwiczenia ze sprawnego budowania wypowiedzi, elementy doradztwa zawodowego oraz rekreację z fotografią dźwiękową.

Oferta kierowana jest do osób z dysfunkcją wzroku, zamieszkujących na terenie województwa świętokrzyskiego, posiadających ważne orzeczenie o niepełnosprawności.

Zadanie realizowane jest w Ośrodku Rehabilitacyjno-Szkoleniowym MEDISON w Kielcach.

Pobyt w pokoju 2-osobowym z pełnym węzłem sanitarnym obejmuje 4 dni (od niedzieli do środy). LICZBA MIEJSC OGRANICZONA!!!!!!!!
Termin realizacji zadania publicznego: 15.06.2013 do 20.07.2013. Oprócz zajęć merytorycznych przewidujemy liczne atrakcje.

Zgłoszenia przyjmowane są pod nr telefonu: 695 660 340 lub 501 395 539

Zajęcia merytoryczne odbywają się na trenie Ośrodka MEDISON, zaś zajęcia z fotografią dźwiękową- zorganizujemy w formie dwóch wycieczek. Jedna z nich będzie miała charakter lokalny. Zwiedzimy aktywnie Kilce, zobaczymy ważne dla miasta miejsca i posłuchamy, jak żyje miasto. Druga wycieczka- to propozycja wyjazdowa do 120 km.

Zarówno podczas jednej jak i drugiej wycieczki przewidujemy atrakcje, które utrwalą przeżycia i doznania (np. kawiarnia, lody, wystawa itp.-niespodzianki).

Każda z tych propozycji obejmuje komentarz i zapis audiodeskrypcyjny, wykonany dzięki profesjonalnym urządzeniom, w posiadaniu których jest Fundacja VEGA. Zestaw ten umożliwia dyskretne komunikowanie się lektora ze słuchaczem.

Fundacja zapewnia również stałą asystę przeszkolonego przewodnika, który zapewni bezpieczeństwo i komfort uczestnikom zarówno podczas wycieczek, jak i pozostałych zajęć, w szczególności zajęć z rehabilitacji podstawowej i czynności dnia codziennego, kiedy uczestnicy usprawniać będą podstawowe umiejętności bezpiecznego funkcjonowania (min. obchodzenie się z gorącymi płynami, usprawnianie krojenia, siekania, smażenia itp.).

Ośrodek dysponuje również salką do ćwiczeń fizycznych, która pozostanie nieodpłatnie do dyspozycji uczestników. Nad bezpieczeństwem uczestników podczas ćwiczeń i indywidualnej rekreacji czuwał będzie również przewodnik.

W lipcu zapraszamy wszystkich uczestników do wzięcia udziału w pikniku ewaluacyjno-integracyjnym (łącznie dla 14-16 osób w tym 8 uczestników zadania publicznego oraz dodatkowo 6-8 podopiecznych Fundacji, którzy nie brali udziału w 4-dniowych pobytach).