Akcja WIDZIEĆ JEST DOBRZE

Niemowlęta, raczkujące berbecie, rezolutne przedszkolaki.  Było ich ponad 600. Łączy je to, że w 8 akcjach ich oczy zostały profilaktycznie przebadane. Większość z nich wróciła do domu ciesząc się, że wszystko jest w porządku. Niestety w około 30% pojawiła się konieczność dalszych badań, a w kilku przypadkach tylko szybka reakcja dała im szansę na zachowanie choć częściowego widzenia. Możesz pomóc w ratowaniu wzroku u kolejnych dzieci.

WIDZIEĆ JEST DOBRZE

widziec-jest-dobrze_szpital
widziec-jest-dobrze_badanie
widziec-jest-dobrze_badanie2

„SPÓJRZ DZIECKU W OCZY”, to takie prozaiczne zdanie, ale ile potrafi dać szczęścia. Pod takim tytułem od kilku już lat organizujemy kampanię społeczną na rzecz profilaktyki wzroku u najmłodszych. Wiemy jakie to straszne, gdy oczy nie funkcjonują prawidłowo a niekiedy muszą zostać usunięte. Czasem to tragiczna konieczność by ratować życie dziecka. Wiemy też ile pozytywnych emocji budzi werdykt lekarza „Wszystko jest w porządku”.

Od 2012 r. kampanii „Spójrz dziecku w oczy” towarzyszą profilaktyczne badania wzroku najmłodszych z woj. świętokrzyskiego. Jako Fundacja zawsze chcieliśmy rozszerzyć ideę badań wzroku dzieci do lat 6 na cały kraj. Niestety w naszych akcjach brakuje nam środków by zaspokoić potrzeby choć jednego województwa..

Średni koszt zbadania jednego dziecka to kwota 200 zł. W każdej akcji badamy około 80 – 100 dzieci i dotąd udało się ich przebadać ponad 600. Rezultat taki osiągnęliśmy tylko dzięki determinacji Fundatorki i szlachetnych ludzi, którzy dostrzegli potrzebę takich działań.

W sierpniowej odsłonie badań współpracujący z nami doktor Krzysztof Cieślik z IP Centrum Zdrowia Dziecka zdiagnozował przypadek nowotworu o nazwie „siatkówczak”. Kolejny przypadek tego samego nowotworu zdiagnozowała Pani doktor Anna Walczyk z Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach. To ogromnie smutny rezultat, który obrazuje potrzebę przeprowadzania takich badań. 10-miesięczna Gabrysia i 6 tygodniowa Ania uzyskały natychmiastową pomoc w IPCZD. U Gabrysi choroba jest zaawansowana. Dziecko jednak poddane jest już chemioterapii.  Ania również podjęła swoją walkę o wzrok i dzielnie stawia czoła chorobie. Obie dziewczynki pozostają pod opieką najlepszych w kraju specjalistów.

widziec-jest-dobrze

CHCEMY ZEBRAĆ 20 000 ZŁ. DO 20 listopada 2016r.
ŻEBY MÓC PRZEBADAĆ KOLEJNE 100 DZIECI

vega_wspieram

Pomagasz za pośrednictwem systemu płatności DotPay

PayPal Logo