Projekty

Realizowane:

Do zobaczenia w Kielcach – Dni Kultury Dostępnej – 17-22.09.2015 i 18-23.10.2015

Prezentujemy Państwu nową, wyjątkową propozycję, będącą wspólną inicjatywą firmy MEDISON Wojciech Maj oraz Fundacji na Rzecz Osób Niewidomych i Słabowidzących VEGA.

Ideą przyświecającą temu przedsięwzięciu jest udostępnienie osobom z dysfunkcją wzroku, atrakcji z rozmaitych dziedzin, gwarantujących różnorodność doznań oraz wrażeń…

Więcej informacji…

Banner akcji

Kampania społeczna SPÓJRZ DZIECKU W OCZY – VII Dni Badań

Więcej informacji

Bezpłatne szkolenie dla nowoociemniałych…

Więcej szczegółów…

Zrealizowane:

Herb województwa świętokrzyskiego

Projekt „Wcześniak – Szkoła dla rodziców”

Projekt dofinansowany ze środków Samorządu Województwa Świętokrzyskiego

Logo/herb miasta Kielce

V Dni Badań w Kielcach

Kampania i V Dni Badań Okulistycznych dofinansowane zostały ze środków

Urzędu Miasta Kielce

Zaproszenie do udziału w projekcie „Zdobądź wiedzę”

Więcej informacji

Zaproszenie do udziału w projekcie „Bardziej samodzielni = bardziej niezależni”

Banner akcji

Kampania społeczna „Spójrz Dziecku w Oczy” oraz IV Dni Badań Okulistycznych w województwie świętokrzyskim

Więcej informacji

ZAPROSZENIE DO WZIĘCIA UDZIAŁU W PROJEKCIE – „SUKCES NA PATELNI” W WOJ. ŚWIĘTOKRZYSKIM

Fundacja Na Rzecz Osób Niewidomych i Słabowidzących VEGA ogłasza z dniem 23.10.2013 r. nabór na zajęcia szkoleniowe w ramach realizacji zadania publicznego dofinansowanego ze środków PFRON będących w dyspozycji Województwa Świętokrzyskiego.

Oferta obejmuje:

1. Zajęcia kulinarne w oparciu o bezwzrokowe metody przygotowywania posiłków oraz napojów, zapoznanie się z tradycyjną kuchnią polską oraz podstawami zdrowego żywienia;
  2. Zajęcia z elementami prawa skupiającymi się na zakładaniu własnej działalności gospodarczej lub spółdzielni socjalnej;
  3. Zajęcia komputerowe z wykorzystaniem Internetu;
  4. Zajęcia rekreacyjne z fotografią dźwiękową jako element poznania świata;
  5. Zajęcia gimnastyczne z elementami relaksacyjnymi i tańcem.

Oferta kierowana jest do osób z dysfunkcją narządu wzroku zamieszkujących na terenie województwa świętokrzyskiego, posiadających ważne orzeczenie o niepełnosprawności, nieaktywnych zawodowo.

Zadanie realizowane jest w Krakowie w Hotelu Piast. Pobyt w pokojach 2 i 3 osobowych z pełnym węzłem sanitarnym.

Termin realizacji zadania: 15-21.11.2013. LICZBA MIEJSC OGRANICZONA.

Zgłoszenia przyjmowane są pod nr telefonu: 695 660 340 lub 501 395 539

„Spójrz Dziecku w Oczy” w Krakowie!

W dniach od 1 września do 30 listopada 2013 roku w Krakowie trwa KAMPANIA SPOŁECZNA „SPÓJRZ DZIECKU W OCZY”!

Projekt jest współfinansowany ze środków Gminy Miejskiej Kraków

Więcej informacji

Kampania społeczna „Spójrz Dziecku w Oczy” oraz Dni Badań Okulistycznych Noworodków i Niemowląt (jesień 2013)

Od 10 października, tj. dnia, w którym obchodzony jest Światowy Dzień Wzroku Fundacja VEGA po raz kolejny rusza z Kampanią Społeczną „Spójrz Dziecku w Oczy” oraz III Dniami Badań Okulistycznych Noworodków i Niemowląt.

Akcja informacyjna potrwa do 30 listopada i swym zasięgiem obejmie Województwo Świętokrzyskie.

W tej edycji Akcji przebadamy noworodki, a w szczególności wcześniaki z 5 szpitali na terenie Województwa.  Dzieci zostaną przebadane w dniach 14-15 listopada przez dr Krzysztofa Cieślika, który towarzyszył nam podczas II Dni Badań Okulistycznych.

Patronat honorowy nad Akcją sprawują: Wojewoda Świętokrzyski – p. Bożentyna Palka-Koruba, Wicemarszałek Województwa – p. Grzegorz Świercz oraz Kierownik Kliniki Okulistyki Centrum Zdrowia Dziecka – dr n. med.  Wojciech Hautz.

Więcej informacji

ZAPROSZENIE DO WZIĘCIA UDZIAŁU W PROJEKCIE – DORÓWNAĆ KROKU W WOJ. ŚWIĘTOKRZYSKIM

Fundacja Na Rzecz Osób Niewidomych i Słabowidzących VEGA ogłasza z dniem 15.07.2013 r. nabór na zajęcia szkoleniowe w ramach realizacji zadania publicznego dofinansowanego ze środków PFRON będących w dyspozycji Województwa Świętokrzyskiego.

Oferta obejmuje zajęcia warsztatowe z obsługi specjalistycznych urządzeń dedykowanych osobom niewidomym i słabowidzącym, zajęcia z komunikacji międzyludzkiej, ćwiczenia ze sprawnego budowania wypowiedzi, elementy doradztwa zawodowego, zajęcia gimnastyczne rehabilitacyjno-relaksacyjne oraz rekreację z fotografią dźwiękową.

Termin realizacji zadania: 28.07-03.08.2013. LICZBA MIEJSC OGRANICZONA.

Zgłoszenia przyjmowane są pod nr telefonu: 695 660 340 lub 501 395 539

ZAPROSZENIE do wzięcia udziału w projekcie DORÓWNAĆ KROKU!

Więcej informacji…

Kampania społeczna „Spójrz Dziecku w Oczy” oraz Dni Badań Okulistycznych Noworodków i Niemowląt (wiosna 2013)

Od środy 15 maja 2013 rozpocznie się rejestracja dzieci na badania. W godzinach od 10:00 do 19:00  będziemy informować rodziców, którzy nadesłali do nas formularz zgłoszeniowy o zakwalifikowaniu oeaz terminie wizyty u specjalistów.

Fundacja na Rzecz Osób Niewidomych i Słabowidzących VEGA zaprasza do wzięcia udziału w kampanii społecznej „Spójrz dziecku w oczy oraz I dniach badań okulistycznych noworodków i niemowląt”. Kampania ta ma na celu profilaktykę chorób narządu wzroku noworodków, niemowląt i dzieci niepodlegających obowiązkowi szkolnemu, skierowana jest do mieszkańców województwa świętokrzyskiego, a w szczególności do rodzin, w których wystąpiły poważne wady wzroku.

Fundacja na Rzecz Osób Niewidomych i Słabowidzących VEGA serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w akcji II Dni badań Okulistycznych dla Noworodków i Niemowląt. W tej edycji badań serdecznie zapraszamy osoby z terenu Miasta Kielce. Badaniami zostaną objęte wcześniaki, noworodki, niemowlęta oraz dzieci do 6 roku życia, nie objęte obowiązkiem szkolnym.

Od lutego 2013 roku działa już Punkt Informacyjny, w którym można uzyskać informacje na temat organizowanej przez Fundacji akcji. Punkt mieści się przy ul. Witosa 18 w Kielcach.

Na stronie Fundacji można wypełnić formularz zgłoszeniowy, do którego łącze umieszczone jest poniżej. Zgłoszenia można nadsyłać w terminie do 16 maja 2013 roku. Jednocześnie pragniemy uspokoić i zapewnić wszystkich zainteresowanych, że Ci z Państwa, którzy nie zdążą się w tym terminie zarejestrować, nie zostaną pozostawieni bez wsparcia. Wszelkie zgłoszenia wysyłane za pomocą formularza na stronie po 16 maja będą realizowane w późniejszych terminach.

Porady specjalistów w ramach II Dni Badań Okulistycznych będą udzielane bezpłatnie.

W przypadku zgłaszania więcej niż jednego dziecka do badań w ramach akcji prosimy wypełnić formularz dla każdego dziecka osobno.
Ułatwi to pracę nie tylko nam, ale także lekarzom przeprowadzającym badania.

Obejrzyj film o kampanii w serwisie YouTube

Polub akcję na Facebook’u, dzięki temu pomożesz w jej propagowaniu

Projekt został dofinansowany ze środków Urzędu Miasta Kielce

Herb województwa świętokrzyskiego

Pojedź z nami do Krakowa – Fundacja VEGA zaprasza do wzięcia udziału w szkoleniu…

Zadanie realizowane przy wsparciu finansowym  ze  środków PFRON będących w dyspozycji Samorządu Województwa Świętokrzyskiego w 2012 roku.

Więcej informacji

Plakat projektu "RAZEM - UTWORZENIE MŁODZIEŻOWEGO KLUBU INTEGRACYJNEGO"

Projekt „RAZEM – Utworzenie młodzieżowego klubu integracyjnego”

Projekt wyróżniony!