(ZREALIZOWANE) Kampania społeczna „Spójrz Dziecku w Oczy” oraz III Dni Badań Okulistycznych Noworodków i Niemowląt (jesień 2013)

Od 10 października, tj. dnia, w którym obchodzony jest Światowy Dzień Wzroku Fundacja VEGA po raz kolejny rusza z Kampanią Społeczną „Spójrz Dziecku w Oczy” oraz III Dniami Badań Okulistycznych Noworodków i Niemowląt.

Akcja informacyjna potrwa do 30 listopada i swym zasięgiem obejmie Województwo Świętokrzyskie.

W tej edycji Akcji przebadamy noworodki, a w szczególności wcześniaki z 5 szpitali na terenie Województwa.  Dzieci zostaną przebadane w dniach 14-15 listopada przez dr Krzysztofa Cieślika, który towarzyszył nam podczas II Dni Badań Okulistycznych.

Patronat honorowy nad Akcją sprawują: Wojewoda Świętokrzyski – p. Bożentyna Palka-Koruba, Wicemarszałek Województwa – p. Grzegorz Świercz oraz Kierownik Kliniki Okulistyki Centrum Zdrowia Dziecka – dr n. med.  Wojciech Hautz.

Herb województwa świętokrzyskiegoZadanie współfinansowane jest ze środków Wojewody Świętokrzyskiego.

Obejrzyj film o kampanii w serwisie YouTube

Polub akcję na Facebook’u, dzięki temu pomożesz w jej propagowaniu

„Mam cztery lata, patrzę w Twoje oczy dzięki wczesnej interwencji i właściwie postawionej diagnozie. Choroba ujawniła się, kiedy miałam 12 tygodni, choć zachorowałam zanim się urodziłam…. Siatkówczak to najpoważniejsze spośród schorzeń narządu wzroku u dzieci do lat 5. Zbadaj Swoje Dziecko, skontaktuj się z Fundacją VEGA, zasięgnij informacji i poprzyj akcję Dni Badań Okulistycznych Noworodków i Niemowląt. Liczy się każda złotówka. Niewidome i słabowidzące Dzieciaki oczekują Twojej pomocy!”
Róża

Fundacja na Rzecz Osób Niewidomych i Słabowidzących VEGA zaprasza do wzięcia udziału w kampanii społecznej Spójrz dziecku w oczy oraz III dniach badań okulistycznych noworodków i niemowląt”. Kampania ta ma na celu profilaktykę chorób narządu wzroku noworodków, niemowląt i dzieci niepodlegających obowiązkowi szkolnemu, skierowana jest do mieszkańców województwa świętokrzyskiego, a w szczególności do rodzin, w których wystąpiły poważne wady wzroku.

Czy wiesz że:

• zmysł wzroku odpowiada za pozyskiwanie zdecydowanej większości informacji płynących z otoczenia, bo aż 3/4.
  • w Polsce spośród wszystkich niepełnosprawnych, osoby z dysfunkcją wzroku stanowią – pod względem liczebności – drugą grupę.
  • wczesna interwencja  i zastosowanie odpowiedniej terapii czy ćwiczeń jest w stanie zmienić los małego pacjenta – TWOJE DZIECKO MA PRAWO WIDZIEĆ! ŚWIATOWY DZIEŃ WZROKU – 11 PAŹDZIERNIK 2012
  • Badania w kierunku wczesnego wykrywania wad rozwojowych narządu wzroku, dotyczą w Polsce jedynie wcześniaków.  Nie są standardowo wykonywane dla noworodków w Polsce, wskutek czego dzieci najczęściej diagnozowane są dopiero wówczas, kiedy choroba jest już bardzo zaawansowana i za późno jest na w pełni skuteczne leczenie.

Piękne, niebieskie oczy dziecka po narodzinach patrzące na twarz mamy nie zawsze są oczami zdrowymi.

„Mamo, bądź czujna….. Spójrz Dziecku w Oczy”
Dr n.med. Wojciech Hautz
Kierownik Kliniki Okulistyki
Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”

Czy wiesz że:

• Tradycyjne badania diagnostyczne prowadzone w szkołach obejmują tylko badanie ostrości wzroku i wykrywają jedynie duże zaburzenia widzenia.
  • Badanie ostrości wzroku pozwala wykryć zaburzenia widzenia z różnych odległości, które mogą być przyczyną trudności w czytaniu i pisaniu w klasach pierwszych.
  • Niedowidzenie jest to choroba dotycząca najczęściej jednego oka, dlatego wielu rodziców i dzieci nie zdaje sobie sprawy z jej występowania.
    Po 9 roku życia zwykle leczenie jest już nieskuteczne.
  • Badanie ruchomości oczu, ocena prawidłowego ustawienia i widzenia przestrzennego to elementy, które pozwalają ocenić prawidłowe widzenie obuoczne
  • Widzenie obuoczne rozwija się do 7 roku życia i w wieku późniejszym jest istotnym parametrem określającym przydatność zawodową do wielu stanowisk pracy.
  • Badanie rozpoznawania barw pozwala wykryć grupę dzieci z zaburzeniami w tym zakresie. Prawidłowe postrzeganie barw ma znaczny wpływ na prawidłowy rozwój dzieci.

Według badań przeprowadzonych w Polsce, co trzecie dziecko rozpoczynające naukę w szkole ma zaburzenia widzenia.

Siatkówczak to najpoważniejsze spośród schorzeń narządu wzroku. Zbadaj Swoje Dziecko, skontaktuj się z fundacją VEGA zasięgnij informacji, zarejestruj się i wesprzyj akcję Dni Badań Okulistycznych Noworodków i Niemowląt.

Liczy się każda złotówka. Niewidome i Słabowidzące dzieciaki oczekują Twojej pomocy.

Multibank 69 1140 2017 0000 4002 1175 8234
Z dopiskiem: „Spójrz Dziecku w Oczy”

lub za pośrednictwem znajdującego się poniżej gotowego druku wpłaty

Łącze do gotowego druku wpłaty w celu wsparcia akcji – Plik w formacie PDF

Obejrzyj film o kampanii w serwisie YouTube

Polub akcję na Facebook’u, dzięki temu pomożesz w jej propagowaniu

„Spójrz Dziecku w Oczy”

Dane Fundacji:

Fundacja na Rzecz Osób Niewidomych i Słabowidzących VEGA

ul. Witosa 18, 25-561 Kielce

tel. +48 501 395 539; +48 695 660 340; fax/tel.: +48 41 341 70 00 do 02

e-mail: vega@fundacja-vega.plwww.fundacja-vega.pl

KRS: 0000353429; NIP: 959 189 54 00; REGON: 260380018
Multibank: 69 1140 2017 0000 4002 1175 8234

Na bieżąco zamieścimy tutaj kolejne informacje o kampanii. Zapraszamy serdecznie do zapoznania się z ich treścią oraz wspierania podjętych przez Fundację działań.

Dziękujemy!